Inspiracja
Odźwierny
Dołączył: 23 Mar 2009
Posty: 50
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 14:54, 02 Cze 2009 Temat postu: Gofry belgijskie |
|
|
1 kg maki
szczypta soli
75 gr drozdzy w proszku
2 lyzeczki cukru
350 gr masla lub margaryny
8 jajek
375 gr cukru cassonade blonde
mleko
Przygotowanie:
- drożdże rozpuścić w mleku i przygotować ciasto zużywając cześć maki (ok 150g).
- pozostawic do wyrośnięcia, następnie wymieszać ten zaczyn z reszta maki do, której dodaje się żółtka, cassonade i stopione masło.
- jeśli będzie to konieczne dodać trochę mleka.
- ubić białka na sztywna piane i dodać do ciasta delikatnie mieszając.
- przykryć i pozostawić do wyrośnięcia przez 1 godzinę.
- następnie ukształtować niewielkie kulki z ciasta i pozostawić do wyrośnięcia jeszcze przez 1/2 godziny.
- piec w dobrze nasmarowanej gofrownicy.
z tego przepisu wychodzi ok 20 gofrów.
|
|