Autor |
Wiadomość |
Dżyngis-chan
Gospodarz Domu
Dołączył: 11 Mar 2009
Posty: 119
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pią 0:31, 03 Kwi 2009 Temat postu: Pieróg Biłgorajski |
|
|
Zamieszczam Przepiz na Pieróg Biłgorajski polecam Znany też jako piróg biłgorajski albo krupniak. Ten staropolski wypiek gościł na stołach podczas świąt i innych wyjątkowych okazji. Jest to rodzaj placka, który swym wyglądem przypomina pasztet. Masa jest zwarta, ale z łatwością daje się pokruszyć. Można podawać z jogurtem naturalnym.
Porcja na foremkę o wymiarach 17×25cm.
* około 50 dag ziemniaków (obranych),
* około 25 dag sera białego, tłustego i zwartego,
* około 50 dag kaszy gryczanej,
* około 1-1,5 szklanki kwaśnej śmietany,
* około 10 dag słoniny (następnym razem zastąpię masłem),
* sól,
* pieprz,
* mięta,
+1 jajko na skórkę.
1. Ziemniaki ugotować, odlać wodę, zostawiając odrobinę na dnie. Ziemniaki przecisnąć przez praskę, wsypać kaszę, wymieszać, przykryć. Odstawić na 30 minut.
2. Słoninę stopić na skwarki, dodać do ziemniaków (skwarki wrzuciłam w całości, a tłuszczu dałam tak około 1/2).
3. Następnie wrzucić pokruszony ser, przyprawy (do smaku), śmietanę. Dokładnie wymieszać. Przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą, z wierzchu posmarować rozmąconym jajkiem.
4. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C. Piec +/- 2 h (po około godzinie można przykryć folią aluminiową, żeby się nie przypiekło).
Przepis wielokrotnie modyfikowałam w poszukiwaniu najlepszych proporcji, póki co wersja którą podał Karol Okrasa najbardziej mi odpowiada.
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
 |
Kuba
Gospodarz Domu
Dołączył: 11 Mar 2009
Posty: 72
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Nie 16:14, 24 Maj 2009 Temat postu: |
|
|
Próbowałem tego cudeńksa - coś wspaniałego I wcale nietrudne do zrobienia
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Dżyngis-chan
Gospodarz Domu
Dołączył: 11 Mar 2009
Posty: 119
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Śro 12:10, 10 Cze 2009 Temat postu: |
|
|
potwierdzam pyszne
|
|
Powrót do góry |
|
 |
PorannaKawa
Domownik
Dołączył: 30 Mar 2009
Posty: 56
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 17:38, 10 Cze 2009 Temat postu: |
|
|
...
Ostatnio zmieniony przez PorannaKawa dnia Nie 17:37, 16 Sie 2009, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Kuba
Gospodarz Domu
Dołączył: 11 Mar 2009
Posty: 72
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Śro 18:47, 10 Cze 2009 Temat postu: |
|
|
PorannaKawa napisał: | no ok... ale z czy to sie podaję... bo chyba nie sam piróg ...? |
Sam pieróg się podaje
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Dżyngis-chan
Gospodarz Domu
Dołączył: 11 Mar 2009
Posty: 119
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Śro 18:59, 10 Cze 2009 Temat postu: |
|
|
Kuba napisał: | PorannaKawa napisał: | no ok... ale z czy to sie podaję... bo chyba nie sam piróg ...? |
Sam pieróg się podaje  |
o Nie Amigo są trzy wersje z Kawiorem z maślanka lub kefiremi i sam hehe
|
|
Powrót do góry |
|
 |
PorannaKawa
Domownik
Dołączył: 30 Mar 2009
Posty: 56
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 19:08, 10 Cze 2009 Temat postu: |
|
|
...
Ostatnio zmieniony przez PorannaKawa dnia Nie 17:00, 16 Sie 2009, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Kuba
Gospodarz Domu
Dołączył: 11 Mar 2009
Posty: 72
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Wto 10:14, 23 Cze 2009 Temat postu: |
|
|
Polany śmietaną jest pyszny
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|